Voor het Liliane Fonds naar Tanzania

Dit is Judith. Ze is een meisje met albinisme en ze woont in Mwanza, Tanzania. Het leven van Judith is niet makkelijk omdat albinisme vele ‘uitdagingen’ met zich meebrengt. Zo moet ze zich voortdurend beschermen tegen de zon, kan ze slecht zien en loopt ze, vanwege bijgeloof, voordurend gevaar. Judith wordt ondersteund door het Liliane Fonds hierdoor kan ze naar een priveschool waar ze de aandacht krijgt die ze, vanwege haar slechte zicht, nodig heeft om in de klas bij te kunnen blijven. Ook geeft het Liliane Fonds financiële ondersteuning zodat het gezin in een veilige omgeving kan wonen.

albinisme tanzania liliane fonds

 

In de derde week van januari ben ik samen met journaliste Janneke Juffermans afgereisd naar Tanzania om foto’s te maken voor het Liliane Fonds.
In Tanzania ondersteunt het Liliane Fonds kinderen met albinisme omdat zij op meerdere vlakken gevaar lopen. Zo hebben ze veel last van de zon en geeft het Liliane Fonds de kinderen beschermende kleding en zonnebrand.
In een land waar de zon zo genadeloos schijnt, lopen deze kinderen een verhoogd risico op huidkanker. Daarnaast lopen de kinderen met albinisme gevaar vanwege het (bij)geloof dat ze geluk brengen. Je zou zeggen dat dat een mooi fenomeen zou zijn maar helaas brengen ze alleen maar geluk wanneer hun ledematen verwerkt worden in rituelen die door medicijnmannen worden uitgevoerd. Hoewel dit ritueel bij de wet is verboden, komt het nog steeds veelvuldig voor dat albino’s worden vermoord en hun ledematen worden gebruikt in deze rituelen. Het Liliane Fonds probeert kinderen met albinisme in een veilige omgeving te plaatsen.